- Ali Tayip Yılmaz
- 18 Ara 2020
- 1 dakikada okunur
JAPONİZM (JAPONİSME)
1872 – 1941 Yılları
AKIMIN BAŞLANGIÇ NOKTASI: Fransa
AKIMIN ETKİ ALANI: İngiltere, Avrupa
AKIMI TEMSİL EDEN ÖNEMLİ İSİM : Christopher Dresser ( 1834- 1904 )
AKIMI SEMBOLİZE EDEN BİÇİMSEL ÖZELLİKLER: Hayvan, böcek, bitki vb. doğal konular, Yoğun desenlere sahip yüzeyler, Basit renk seçenekleri, Uzakdoğu ve Japon formları kullanım
DÖNEMİN ÜRÜN ÖZELLİKLERİ: Japon tahta basma kalıp tekniği, kullanılmış desen uygulamaları, Mimari’ de dama tahtasından esinlenmiş grid yapı (ızgara yapı) konseptlerinin ortaya çıkması, Tasarımda süsleme ağırlıklı bir dil benimsenmesi
DÖNEMİN GELİŞİM SÜRECİ: Batı dünyasındaki Japon sanatı etkisine verilen isimdir. Japonesque terimi, Francais Clareitie adlı bir Fransız sanatçının 1872 yılında yayımladığı bir kitapta kullanılmıştır. Estetik Hareket ile birlikte eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştır.
Japonya’nın 1860’lı yıllarda yabancılara açılmasıyla birlikte batılılar, biçimlerdeki ustalığa, ürün malzemelerindeki zenginliğe hayran kalmış, uzak doğu sanat ürünlerine ilgi duymaya başlamışlardır.
Fransa’ da 1860’lardan itibaren kabul gören Japonizm, Ukiyo – E diye adlandırılan Japon ahşap blok baskısı 17.yy.dan beri uygulanmıştır. Art Nouveau ’ya, Kübizme ve Avrupa’da İzlenimci – Empresyonist ressamlara bir ilham kaynağı olmuştur.
Batı tasarımına görsel malzeme çeşitliliği konusunda destek sağlamıştır.
Akım; mimari’ de sadeleşmiş formlar ve doğal malzemelerin kullanımı, süsleme sanatlarında ise, Japon ve Çin el sanatlarına yönelme olarak görsellik kazanmıştır.
Batılı sanatçılar, Japon sanatındaki, özellikle perspektif ve gölge eksikliğinden, etkilenmişlerdir. Oryantalizmden farklı olarak Japonizm çoğunlukla kendi kültüründe ürünler vermiştir.
Tasarım kaynakları Japonizmi, “Özellikle İngiltere’de gözlemlenen başka bir Art Nouveau gelişimi, Batı dünyasının Uzakdoğu’yu keşfetmesiyle gözlemlenen, Japon sanatındaki geometrik biçimlerden alınan ilhamla meydana geldi” şeklinde ifade etmektedir.
Kaynak : Doğuş Üniversitesi/Sezai Gülşen
Düzenlemeler: Alperen Arslan
Kapak Görseli: pinterest.com
İçerik Görseli: pinterest.com
Comentarios